RP-foreningen forserte Besseggen!

Toppbilde øye

Helgen 13. – 15. august var værmessig trolig den flotteste helgen i Sør-Norge i sommer. Og kledelig nok hadde RP foreningens sportslige team – Team RP – invitert til helgesamling på Beitostølen akkurat denne helgen. Blant de totalt 37 deltagerne var det hyggelig å registrere at det var svært mange som aldri tidligere hadde deltatt i Team RP sammenheng. Det store trekkplaster i denne sosiale helgesamlingen var utvilsomt den utfordrende fjellturen over Besseggen.

Deltagerne ble innlosjert i leiligheter i sentrum av Beitostølen fra fredag ettermiddag, og da lørdagen opprant var alle fra vår gruppe klare til turen over den beryktede fjelltoppen.

Etter en halvtimes kjøretur, ankom vi Gjendesheim, der 15 spreke håndballherrer fra Nøtterøy sitt 1. divisjonslag møtte oss. Laget hadde på forhånd tatt kontakt og ønsket å stille sine spillere til disposisjon som ledsagere. Et fantastisk tilbud som gjorde det mulig å delta også for de blinde og svaksynte som ikke hadde ledsagertilgang.

Den beste måten å gå over Besseggen på er utvilsomt med utgangspunkt i Memurubu, noe som innebar en halvtimes båttur før vi kunne spenne sekken på ryggen og starte oppstigningen.

Det var en optimistisk og smørblid gjeng som startet presis kl 1000. Dagen før turen hadde fokus vært på å pakke regntøy, ull og varme klær, men etter et par hundre meters gange varmet solen så kraftig at tankene gikk mer i retning av t-skjorte, shorts og solkrem – et fantastisk vær, sol fra skyfri himmel, rene postkortfølelsen.

Planen var at vi skulle gå i samlet tropp, men dette viste seg tidlig at ble vanskelig. Det falt seg i stedet naturlig med flere mindre puljer, men hele tiden med en fast leder i front og en fast leder bakerst, slik at vi var sikre på at alle var med.

For oss som gikk denne turen for første gang, var vi skjønt enige om to ting. Vi fikk erfare at det kjente fenomenet «Det finnes alltid en ny topp bak den toppen du ser» stemmer. For å komme til selve Besseggen må nemlig flere stigningspartier gjøres unna. Det andre vi var skjønt enige i, var at det er langt mer stein langs ruten enn vi på forhånd hadde forestilt oss. Et av de mer krevende stigningspartiene består i så måte av en lang og bred steinur. Dette innebar at våre positive ledsagere fra Nøtterøys håndballag rimelig raskt gav opp å kommentere at det var stein i løypen.

Selve Besseggen var en utfordring for de aller fleste. Eggen består av en lang motbakke, der eggens bredde varierer fra anslagsvis 20 meter lengst nede i bakken, til kanskje ikke mer enn 5 meters bredde på det smaleste øverst oppe mot toppen. Her gjaldt det å holde seg innenfor disse marginene, alternativet var stupbratt fjellvegg på utsiden av traseen. Spesielt dette øverste partiet var den store mentale påkjenningen for flere ettersom det her var så bratt at vi måtte klyve og klatre for å komme oss opp disse bratteste partiene.

Gledelig nok klarte vi å få alle våre deltagere opp på toppen. Puljene hadde på dette tidspunktet fordelt seg over såpass stort område at de raskeste allerede var i mål når baktroppen nådde toppen av eggen.

Med hensyn til å rekke å komme frem før solen gikk ned begynte det å haste for baktroppen. Marsjfarten ble derfor skrudd opp i nedstigningen fra selve Besseggen. Skjønt det er en god tur ned fra Besseggen også, og selv i dette partiet dukket det også opp nok et lite fjell som skulle forseres før den bratteste nedstigningen begynte for alvor. Enkelte partier var så bratte at vi måtte ake oss nedover på rompen, samt at det et sted var forankret en kjetting i fjellveggen som vi måtte benytte for å klatre ned langs en skrent.

De siste i vårt følge ankom Gjendesheim kl 2300, noe som innebar at den siste delen av nedstigningen gikk i mørket. Takket være en utmerket jobb fra våre ledsagere kom dermed alle foreningens deltagere helskinnet gjennom turen og klarte således bragden med å gå denne berømte fjellturen over Besseggen.

En stor takk til Nøtterøys håndballag som gjorde det mulig for så mange av oss å delta, og som i tillegg klarte å få alle fra RP foreningen helskinnet over fjellet.

Helgen på Beitostølen ble avsluttet på søndag formiddag med fotosession sammen med Nøtterøyspillerne, før vi dro til Beitostølen helsesportsenter for omvisning og informasjon om aktivitetstilbudet der.

Gratulerer til alle dere som deltok og mestret denne utfordrende fjellturen! Jeg tror jeg taler for alle når jeg påstår at minnene fra denne turen vil sitte i lenge!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *