Nyttige apper for synshemmede

Toppbilde øye

Her finner du en liten oversikt over apper vi synes kan være nyttige i hverdagen som synshemmet. Her har vi listet opp apper som er designet som hjelpemidler for blinde og svaksynte, men også helt vanlige populære apper som har god støtte for VoiceOver-teknologi. Dersom vi mangler din favoritt-app, send oss gjerne en melding!

Night Vision Simulation

For Android

Mange synshemmede, og kanskje spesielt de av oss med RP, kan kjenne seg igjen i det å være såkalt «nattblind». Dagens mobilkameraer begynner å bli bedre og bedre på dette med å oppfatte svakt lys, og i mange tilfeller kan det være nok å ta frem mobilkameraet for å orientere seg. Men har man en Android-telefon, anbefales å teste ut denne appen. Den forsterker lyset som kameraet oppfatter, og benytter fargefiltre for å skjermbildet til å se ut som det gjør igjennom en nattkikkert. I situasjoner hvor man ikke ser hvor man skal gå, eller gatelysene har sviktet, kan denne være redningen. Det finnes utallige alternativer til denne appen for både iOS og Android som man finner ved å søke på «night vision», men her er det mye rask som aldri har vært tiltenkt å brukes som hjelpemiddel for synshemmede. Dersom du kjenner til et godt alternativ for iOS, gi oss gjerne beskjed!

Forstørrelsesglass

For Android

For de som har restsyn, kan det være nyttig med et forstørrelsesglass i blant. Hva står det for eksempel på matemballasjen. Appen benytter telefonens kamera, og lar deg zoome inn ved å dra fingeren opp og ned på skjermen. Ønsker du å justere kontrast, drar du fingeren mot høyre eller venstre. Man kan slå av og på telefonens lykt, og velge å fryse bildet om du ønsker. Veldig nyttig ved inntasting av f.eks KID-nummer på en faktura. Appen er gratis å laste ned og bruke, og man kan velge å oppgradere den for å slippe å se en reklamebanner øverst på skjermen. Det finnes mange slike apper for både iOS og Android, men førstnevnte har også en innebygd lupe-funksjon, og du kan lese mer om den hos Apple.

Yr

For iOS og Android

Yr er en app der en får oversikt over været der du befinner deg til enhver tid. Du kan også se langtidsvarsel og været andre steder i Norge eller i verden. Greit å vite hvilket vær det er ute før en kler seg for en tur ut.

Været

Medfølgende iOS

Været gir deg den informasjon du trenger for å vite hvordan været er. Gir de samme beskjeder som Yr-appen.

TuneIn

For iOS og Android

Dette er en app for deg som liker å høre på radio. Her finner du alle kanaler du måtte ønske, både norske og utenlandske. Søk på ønsket stasjon og vips så er du der.

Vipps

For iOS og Android

Vipps er blitt en meget populær betalingsapp, som gir deg muligheten til å betale eller motta penger på en meget lett måte. Er mottaker registrert i Vipps er det bare til å sende penger frem og tilbake. Det eneste en trenger er et mobilnummer og at en er registrert som bruker. Det har ingen betydning hvilken bank du har.

Ruter

RuterBillett for iOS og Android
RuterReise for iOS og Android

Dette er to apper som mange på Østlandet kjenner til. Mange bruker disse hver dag til og fra arbeid og til fritid. RuterReise virker godt til å kjøpe enkeltbilletter og periodebilletter. RuterReise fungerer bra til å planlegge reisen og finne best egnet transportmiddel. Den viser også hvor transportmidlene befinner seg i sanntid. Ruter har fått en app-løsning som er meget bra også for skjermleser og flere transportører i landet kommer til å ta i bruk disse appene.

1881.no

1881.no for iOS og Android

1881.no er en app som gjør det mulig å søke på navn, adresser og telefonnumre for å finne den du søker etter. Istedenfor å ringe 1881 for å få et telefonnummer kan du gjøre det selv.

Taxifix

For iOS og Android

Taxifix er en app som du kan bruke når du bestiller drosje. Når du åpner appen vil du høre hvilken adresse du er på når du bestiller. Det er GPS-styrt så den finner adressen av seg selv. Det kan hende at den ikke er helt presis på f.eks. gatenummeret, men da kan du selv gå inn å rette det. I de fleste tilfeller vil du få drosje raskere enn om du ringer inn til sentralen.

KNFB reader

For iOS og Android

Dette er en app som gjør det mulig å få lest opp tekst i sort/hvit. En legger det en ønsker å få lest opp på et bord, tar så telefonen å klikker for bilde. Teksten er da lagret på telefonen og kan leses opp. Den kan også videresendes eller legges inn i din pc. Her vil jeg anbefale at en trener litt på hvor langt i fra teksten du har telefonen (sånn ca. 20 cm. over et A4 ark) vil som vanlig være en fin avstand. Kjekk å bruke både hjemme og når en er ute å reiser, da spesielt hvis det ligger noe f.eks på hotellrommet som du ønsker å lese. Her må det nevnes at denne appen er ganske kostbar, men man kan søke hjelpemiddelsentralen om støtte til den.

Avinor

For iOS og Android

Denne appen gjør det mulig å se avganger og ankomster fra alle flyplasser i Norge. Her får du opplyst tider, flightnummer og fra hvilken gate flyet går fra. Med denne appen kan du glemme monitorer, da du får monitoren rett inn i telefonen. Du kan også få varsler på telefonen hvis det skiftes gate eller at flyet blir forsinket. En veldig grei app for dem som reiser en del.

SoundHound

For iOS og Android

SoundHound er en app for dem som liker å vite hvilken artist som spiller på radioen eller TV’en. Denne appen gjenkjenner sangen og du vil få opp hvem som spiller på skjermen. Veldig kjekt når en ikke selv kan lese skjermen der det står for dem som kan se.

BlindSquare

For iOS

Denne appen er GPS-styrt og forteller deg alt som du ønsker å vite om hva du går forbi eller hvor ting ligger ut fra hvor du står eller går. Kan brukes i buss og bil. Kjekt å følge med på omgivelsene.

TapTapSee

For iOS og Android

En brilliant app som forteller deg det du ser. Ta et bilde med appen og den forteller deg med synstolkning hva du har rundt deg. Bruk den gjerne til å ta bilde av displayer. Ta f.eks. et bilde mens du står på badevekta, og du får beskjed om at du står på en badevekt som står på fliselagt gulv og til slutt leser den opp vekten din som står på displayet. Denne kan brukes til utrolig mye!

Be My Eyes

For iOS og Android

Dette er en mer personlig app som gjør det mulig å ta kontakt med en person som gjennom kamera vil hjelpe deg med å se og tolke det du har rundt deg. Alt fra å si hva du har foran deg til å være med å lete for deg. Er også fin å bruke hvis du trenger å få en forståelse av et rom, restaurant eller andre plasser du er ute på.

Tripadvisor

For iOS og Android

En restaurant og reise app som kan brukes over hele verden. Den forteller deg om de forskjellig muligheter som finnes der du er. For eksempel kan du gjennom denne appen finne hoteller, flyreiser, restauranter og ting å gjøre der du er. I byer kan det være mange hundre, noen ganger over tusen treff . Her kan du søke på f.eks. sjømat og du vil få opp forskjellige restauranter som serverer sjømat. Den vil også si noe om kvaliteten på restauranten og hotellet. Kan være godt å vite litt om stedet du er på i verden. Om du finner et sted du ønsker å besøke, får du vite adressen og distansen fra der du befinner deg.

Fitbit

For iOS og Android

Fitbit-appen vil i samarbeid med en Fitbit aktivitetsklokke gi deg informasjon om distansen du har gått i løpet av en dag, du får info om puls og kalorier forbrent samt søvnkvalitet. Denne appen er grei å bruke med VoiceOver og du kan “konkurrere” med venner og kjente om å ha høyest aktivitetsnivå.

Diverse apper/sosiale medier

Her er det mange på markedet, som Facebook, Twitter, Instagram og Messenger. Alle disse fungerer sammen med talesyntesen VoiceOver.