Kompani RP i Kompani Linges fotspor i sommer

Årets fjelltur i regi av Team RP var lagt til Rjukantraktene, 16. – 18. august. For første gang var det lagt opp til to turdager, en tur til Gaustatoppen og en dag der vi gikk i tungtvannssabotørenes fra Kompani Linge sine fotspor.

Rjukan fjellstue var vår destinasjon, og takket være innehaver Tor Nicolaisen fikk vi uforglemmelig og imponerende mye kunnskap om både Rjukans opprinnelse, Gaustatoppens historie, og ikke minst detaljkunnskap om Kompani Linges sabotasjeaksjon mot tungtvannsanlegget på Vemork.

Etter en ankomstdag preget av nedbør var det herlig å konstatere strålende sol lørdag morgen da vi satte kursen mot parkeringsplassen i bunnen av Gaustatoppen. Derfra startet 75 deltagere fra vår gruppe turen opp mot selve toppen som ligger 1883 meter over havet.

Høye norske fjelltopper er ofte preget av steinfylt underlag, og Gaustatoppen er ikke noe unntak i så måte. Det varierte mellom knyttneve store steiner til enkelte partier med virkelig store steiner. Den store fordelen med å bestige Gaustatoppen fremfor andre høye fjelltopper er at man ikke trenger å gå ned igjen. Fra toppen går det nemlig en innvendig skinnegående heis helt ned, og mange benyttet seg av muligheten til å få med seg denne opplevelsen. Samtlige av våre deltagere som startet på turen oppover nådde toppen. En bragd med tanke på sterkt redusert syn og for enkelte også sparsom erfaring med å gå i fjellet.

I løpet av både fredags- og lørdags kvelden på Rjukan fjellstue holdt innehaver Tor Nicolaisen engasjerende og kunnskapsrike foredrag, slik at når vi søndag morgen startet på sabotasjemarsjen hadde vi mye kunnskap om Kompani Linge, tungtvannsanlegget på Vemork og viktigheten av å sette dette ut av drift under 2. verdenskrig.

Nicolaisen har selv kjent alle fra Kompani Linge og vært personlig venn med flere av dem, samtidig som han har vært konsulent for filminnspillinger og historiske beretninger om ”Heltene fra Telemark”. Så da han innledningsvis på turen plasserte oss i et tre meter dypt bombekrater og startet fortellingen om Kompani Linges fremrykning mot målet var det 75 lydhøre og imponerte tilhørere som fulgte spent med.

En ting er å lese om denne ekspedisjonen eller se en av filmene som er laget omkring hendelsen, noe helt annet er å gå nøyaktig den samme ruten og forestille seg hvordan sabotasjeheltene må ha hatt det. For å eksemplifisere siste fremrykningsbiten: I det stupbratte juvet der de i dag hopper strikk fra Vemorksbruen 100 meter rett ned, måtte Kompani Linge klatre både opp og ned både til og fra tungtvannsanlegget – uten å bli oppdaget.

Under Team RPs siste fremrykning mot Vemorksbroen åpnet himmelens sluser seg, og våre ”sabotører” ble blaute inn til skinnet. Det satte imidlertid ingen demper på humøret, snarere tvert imot. Da fikk vi også føle oss litt mer macho under fremrykningen.

Sommerlige fjellturer er uten tvil kommet for å bli i RP foreningen. Her møter både barnefamilier og godt voksne til flotte opplevelser sammen i naturen. Er du interessert i å være med så noter deg allerede nå 14. – 17. august 2014. Da lover vi nye spennende og inspirerende fjellturer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *