Nytt fra forskningen

Kan andre netthinneceller enn fororeseptorene manipulerers til å gi syn?

Etter Retina Internationals kongress i 2008 meldte vi i RP-nytt at et forskningsmiljø i California hadde begynt forskning for å se om andre celler i netthinnen enn de som var ødelagt av RP kunne «lures» til å funksjonere som synsceller, og overføre impulser videre gjennom synsnerven til hjernens synssenter.

Meldinger fra professor John Flannery ved University of California, Berkley, forteller nå at forsøkene fortsetter på blinde mus med RP. De tilfører et manipulert protein som så igjen påvirker eksisterende proteiner i netthinnens støtteceller, med den funksjon å overføre informasjon mellom nervecellene. Det «nye» proteinet (LIGluR – Light Activated Glutamate Receptor) kan slå på og av virksomheten i cellene etter påvirkning av forskjellige bølgelengder av lys.

Forskerne har slått fast at de fått framkalt lysrespons hos musene som tidligere var uten lyssans. Men de vet ennå ikke om musene faktisk oppfatter former, kontraster og andre synskvaliteter.

Nå tester de musene for å se om de klarer å orientere seg i forhold til oppsatte hindringer, skarpe kanter o.l.. Resultatene så langt vil bli lagt fram på den store øyeforskningskonferansen ARVO i Florida i mai. Håpet er at også dette en gang i framtiden skal bli en behandlingsform for personer med netthinnedegenerasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *