Advarsel om bruk av Valproinsyre

Som omtalt på vår nettside og i RP-nytt i fjor, er det i USA satt i gang et større, klinisk forsøk for å måle sikkerhet og effekt av medikamentet valproinsyre ( valproic acid) på personer med dominant RP. Valproinsyre er et virknigsfullt middel mot epilepsi , og et ganske kortvarig forsøk på noen få personer med RP syntes å vise en bremseeffekt.

I USA er det nå kommet mange meldinger om at RP-rammede har begynt å ta medikamentet på egen hånd. Det har fått FDA, deen føderale institusjonen som godkjenner medisiner i USA, til å sende ut følgende advarsel:

De kliniske forsøk med valproinsyreer er ikke avsluttet og ingen resultater foreligger ennå. Derfør bør personer som på egen hånd tar medikamentet for å bremse utviklingen av RP diskutere dette med lege og øyespesialister.

Retina International, ved lederen Christina Fasser, føyer til at det generelt ikke er tilrådelig å ta i bruk et medikament før resultatene av forsøkene er publisert og medikamentet eventuelt godkjent.Det gjelder naturligvis ikke for de personene som faktisk er deltakere i kliniske forsøk, og der alle sikkerhetsutfordringer blir drøftet og vurdert sammen med deltakerne.

Det er ikke ventet konkluderende resultater av valproin-forsøkene før tidligst neste år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *