I slutten av januar møttes flere skientusiaster fra RP foreningen til helgesamling på Gabelshus hotell i Oslo. Dette for å starte forberedelsene mot det store målet – å være første organisasjon til å gå stafettBirken.
StafettBirken er hele det tradisjonsrike 54 km lange Birkebeinerrennet mellom Rena og Lillehammer, fordelt på 4 etapper. Aldri tidligere hadde lag med funksjonshemmede deltatt, og i anledning at RP foreningen ønsket å være først ute opprettet arrangøren en egen ny klasse for funksjonshemmede.
Etter en vellykket skisamlingshelg i Oslo i januar, der utøverne fikk lære både om smøring av ski, samt skiteknikkurs i snøparken ved Sognsvann, var det duket for to måneders egentrening før deltagerne igjen ble samlet på Lillehammer 19. – 21. mars. Nå for å se om vi ville klare det store målet.
Hele 6 Team RP lag stilte på startstreken fredag 20. mars. Alle spente og gledet seg til å gå i flotte løyper med gode ski. Slik ble det imidlertid ikke. Et svært vanskelig nullføre, samt skispor som var nærmest utvisket store deler av løypen, gjorde det utfordrende å gå. Dette gjaldt alle deltagende lag, men spesielt krevende ble det for våre lag med synshemmede utøvere. Derfor var prestasjonen ekstra stor når alle Team RP lagene kom seg helskinnet både over fjellene og ned de krevende utforbakkene. En stor honnør også til eminente ledsagere som gjorde sitt ytterste for å bringe sine utøvere trygt frem. For uten faste skiledsagere hadde vi for anledningen hentet inn et gjesteledsagerteam fra Danmark. I tillegg hadde vi også denne gangen gleden av det fine samarbeidet med Tyrilistiftelsen i form av at 7 av deres elever stilte som ledsagere.
Resultatmessig hadde vi lagt opp til at det skulle være vanskelig å plukke ut et favorittlag blant de 6 lagene. Det svingte stort underveis i stafetten. Noen etapper var enkelte utøvere mer enn en time raskere enn andre, men det flotte var at i det målstreken nærmet seg så var lagene ganske samlet igjen, slik at det ikke skilte mer enn 45 sekunder mellom de to fremste lagene.
Her var imidlertid alle vinnere. Nok en gang har RP foreningen vært toneangivende innen inkludering av funksjonshemmede i idretten. Skimter vi til effekten en slik foregangsrolle har hatt i både Holmenkollstafetten og Oslo maraton så kan vi håpe på ytterligere deltagelse av andre organisasjoner i kommende utgaver av denne populære skistafetten.
Morsomt var det også å prøve ut det nye ledsagerutstyret som foreningen i samarbeid med Ridderrennet har utviklet og anskaffet. Flotte gule markeringsvester med enten ”SVAKSYNT”, ”BLIND” eller ”GUIDE” ble benyttet, i tillegg til et kommunikasjonsanlegg som var til stor hjelp for utøverne. En stor takk i så måte til ExtraStiftelsen som støttet dette prosjektet..
Avslutningsvis – til alle dere som fikk mersmak, og til dere som gjerne skulle deltatt – we’ll be back next year!